دانستنی ها

قلعه صلصال تالش

قلعه صلصال تالش

قلعه صلصال تالش

گیلان، ۱۵ کیلومتری شهرستان تالش، معرفی قلعه لیسار قلعه صلصال، بنایی هزار ساله است که پس از گذشت سال‌ها هنوز دیوارهای سنگی آن استوارند. قلعه سلسال یا قلعه لیسار پایگاه نظامی قدیمی و دژ مستحکم دفاعی بوده که در موقعیت عالی برای کنترل محیط اطراف قرار داشته است. امروز سفری به قلعه تاریخی صلصال لیسار، قلعه‌ای که از یاد رفته و در گوشه‌ای از گیلان زیبا قرار دارد خواهیم داشت. با ما همراه باشید تا با این سازه جذاب بیشتر آشنا شوید.( مجله گردشگری و دانستی شمال ایران اورما,قلعه صلصال تالش )
"</div

چرا قلعه صلصال؟
صلصال یکی از جاذبه‌های تاریخی کمتر شناخته شده گیلان و کهن‌ترین اثر تاریخی این استان محسوب می‌شود.
یکی از دیدنی ها و تفریحات تالش که با قرارگیری بر روی آن چشم‌اندازی زیبا را نظاره‌گر خواهید بود.
شرایط خاص جغرافیایی و واقع شدن در میان شالیزارهای برنج و باغ‌های گیلاس و نزدیکی به دریای خزر آب‌وهوای مطبوعی را برای این قلعه و اطراف آن رقم زده است.
این قلعه سنگی دومین قلعه تاریخی گیلان پس از قلعه رودخان فومن است.
معماری خاص و جالب توجه این قلعه بر اساس موقعیت استراتژیک آن انجام گرفته است.
  • مناسب برای : عموم افراد با توانایی جسمی خوب
  • نامناسب برای : افراد سالخورده، معلولین جسمی-حرکتی
قلعه‌ صلصال | دژ از یادرفته گیلان
در روستای زیبای قلعه دوش در شهر لیسار گیلان به دیدن قلعه‌ای سنگی می‌رویم که قدمت آن به دوران سلجوقیان باز می‌گردد. قلعه صلصال یا سلسال که با نام قلعه لیسار نیز معروف است در ارتفاع ۱۰۰ متری از زمین قرار دارد؛ قلعه‌ای با قدمت ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ سال که آن را کمتر می‌شناسند و اگر مورد بی‌مهری قرار نمی‌گرفت همانند قلعه رودخانه فومن به جاذبه‌ای پررنگ تبدیل می‌شد. صلصال بر روی تپه‌ای سنگی قرار دارد و از یک طرف ساحل کاسپین و نوار سبز رنگ مناطق جنگلی و از طرف دیگر دشت و مزارع در اطراف آن خودنمایی می‌کنند. این قلعه دو قسمت خارجی و داخلی داشته که امروزه تنها دیوارهایی از آن باقی‌مانده است. انتقال آب به قلعه از موارد بسیار مهم محسوب می‌شد که برای آن دو راه محتمل بوده است؛ نخست انتقال آب از کوه‌‌های مجاور به خصوص از ییلاق سوباتان که به وسیله کانال‌‌های سفالین (تنبوشه) انجام می‌گرفته و سپس به آب‌انبار قلعه می‌رسید. دیگری، انتقال آب باران از سقف و از طریق تنبوشه‌‌ها به آب‌انبار است. متاسفانه در حال حاضر بخش زیادی از این سازه کهن تخریب شده و تنها دیوار‌‌های قلعه و آب‌انبار آن در دسترس و قابل بازدید است.
  • ثبت ملی : این قلعه در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شماره ۸۷۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
( مجله گردشگری و دانستی شمال ایران اورما,قلعه صلصال تالش )
"</div

وجه تسمیه
در منابع مختلف، صلصال با املای «ص» به معنای گل خشکیده ورز داده شده و آماده جهت کوزه‌گری و سفالگری آمده است ؛ که علت آن را طبیعت این
  • منطقه و دارا بودن خاک‌‌های رسی قرمز و زرد رنگ حاصل از فرسایش دامنه‌‌های کوهستانی تالش می‌دانند.
  • برخی دیگر املای سلسال به معنای آب خنک و گوارا را به دلیل وجود آب‌‌های زلال در انبار‌‌های این قلعه مناسب‌تر می‌دانند.
  • گروهی دیگر نیز صلصال را نام پادشاهی می‌دانستند که سال‌‌های بسیار دور در این قلعه حکمرانی می‌کرده است.
  • به طور کلی، در متون تاریخی این قلعه را لیسار، صلصال و قلعه صفاری نیز نامیده‌اند.
تاریخچه قلعه صلصال
نام قلعه صلصال در هیچ منبع تاریخی نیامده است. محمدعلی گیلک در کتاب شیخ زاهد گیلانی آن را قلعه صفاری نامیده و بر اساس گفته عبدالکریم آقاجانی در کتاب تاریخ تالش، قلعه صلصال یک بار در دوره صفویه بازسازی و به عنوان ارگ حکومتی مورد استفاده قرار گرفته است، در این قلعه هیچ نوع کتیبه و یا نوشته‌ای وجود ندارد. در پژوهش‌های صورت گرفته و بنابر گفته «سیدمهدی میرصالحی» سرپرست باستان‌شناسی قلعه، بارو و ارگ با ارتفاع حدودا ۱۰۰ متری بر روی یک تپه مسطح با توده سنگی به ابعاد ۴۰ در ۵۰ متر مربع قرار دارد که با قرارگیری بر روی آن اشراف کاملی بر اطراف خواهید داشت به طوری که شهر تالش تا نزدیکی آستارا را از روی این قلعه می‌توان دید.
بر اساس گفته‌های میر صالحی تاریخ ساخت این قلعه به درستی مشخص نیست اما با توجه به شیوه ساخت قلعه‌های سنگی، احتمالا مربوط به اواخر حکومت ساسانی و پیش از اسلام بوده است که حدود ۱۵۰۰ سال قدمت دارد و در دوره‌های بعدی نیز مورد استفاده قرار می‌گرفته است. سکه‌های اتابکان آذربایجان متعلق به دوره سلجوقیان، ۲ قطعه بشقاب سفالی لعاب‌دار معروف به سفال قلم سیاه، با نقش‌های گیاهی کنده شده زیر لعاب و رنگ‌های تیره و روشن، ظروف سفالی ساده همچون کوزه و کاسه، شاخ حیواناتی مانند گوزن و گاو در کنار اشیای آهنی از جمله نعل و تبر برخی از یافته‌های این قلعه است که پیشینه استفاده از آن‌ها به حدود ۷۰۰ سال پیش باز می‌گردد.
"</div

کاوش‌های صورت گرفته ارتباط مستقیم نقوش سفالینه و ظروف به دست آمده در قلعه با نقوش یافته شده در منطقه تالش که شامل نقوش کاج‌ها، گل‌ها، حیوانات و اشکال هندسی است را نشان می‌دهد. در ادامه حفاری با بررسی پی معماری قلعه، محل تقسیم آب، تنبوشه‌های سفالی انتقال آب، تعدادی سفال‌ شکسته، تنورهای متعدد جهت پخت غذا، ظروف مخصوص پخت غذا و آثار فلزی مانند میخ طویله‌های کوچک و بزرگ و سگک لباس به دست آمد. در آخرین مرحله کاوش نیز به سه شی بسیار با ارزش و منحصر‌به‌فرد رسیدند؛ یک پیکان آهنی که فرضیه تخریب قلعه بر اثر هجوم و آتش‌سوزی در آن را قوت بخشید. دیگری یک قلمدان مسی نقره‌کوب با خطوط ریحان و سومین شی یک سکه یا فلوس مسی مربوط به دوره اتابکان آذربایجان که مربوط به قرن ششم هجری بود. سکه به دست آمده به دومین اتابک آذربایجان تعلق داشت.
قرارگیری قلعه بر روی تپه‌ای به ارتفاع ۱۰۰ متر و نزدیکی آن به ساحل دریا و جاده قدیمی ساحلی به گونه‌ای بود که نظارت بر کل منطقه را ممکن می‌ساخته است در کاوش‌ها دو سکه مسی فاقد نوشته و متعلق به دوره اتابکان نیز یافت شد. با توجه به حفاری‌های صورت گرفته و اطلاعات به دست آمده از روی سکه‌ها و سفال‌ها این قلعه متعلق به دوره سلجوقی است و قدمتی حدودا ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ ساله دارد از این جهت می‌توان آن را قدیمی‌ترین سازه گیلان نامید. بر اساس اعلام مدیرکل پیشین میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان، ۹ قطعه شی سفالی یافت شده از صلصال پس از بازسازی برای نگهداری به موزه رشت تحویل داده شده است.
( مجله گردشگری و دانستی شمال ایران اورما,قلعه صلصال تالش )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *