درباره اورما
اورما اسم کوهستانی است در بالا دست دهستان رودبارسرا.
واقع در بخش رضوانشهر تالش در امتداد رودخانه چپرود به سمت کوهستان اورما وقتی دل به موسیقی جریان زلال آب می سپاری خنکای دلچسب سایه سار درختان و مسیر رودخانه آدمی را از هرآنچه دغدغه زندگی ماشینی است رها کرده و آدم دلش می خواهد تا انتهای مسیر برود….
بارها با او این مسیر را بطرف بالا رفته بودم و او همیشه چون کوه ساکت با ابهت بود به نحوی که نزدیکی پدر. فرزندی باعث نمی شد که سکوت اش را بشکنم هر وقت لازم بود او سخن می گفت بارها از خاطرات دوران کودکی و درس و مدرسه در دهه های ۲۰ و ۳۰ خورشیدی و نبود هیچ امکان زندگی مدرن اعم از جاده و برق و حتی مدرسه سخن گفته بود و من با ناباوری گوش می کردم با همه این احوال به آرامش و زیبائی کوهستان اورما که نسب پدر و مادری اش به آن تعلق داشت
علاقه مند بود از آنچه از زندگی او درک کردم به دانائی؛ آگاهی؛ خردورزی و حقیقت بسیار پایبند بود شاید به همین خاطر بود که اسم فرزندش را حقیقت انتخاب کرده بود…
او اکنون دوسالی است که به وصیت خود در کناره رودخانه چپرود در آرامستان تنگی رودبارسرا به خواب ابدی آرمیده و زمزمه روانی آب چپرود که از اورما سرچشمه می گیرد برایش به لالائی خواب ابدی بدل شده…. راه اندازی سایت فرهنگی اورما ادای دین کوچکی است از من به عنوان فرزند و دیگر شاگردان علاقه مند او به شناساندن هر چه بیشتر فرهنگ و تمدن کهن سال تالش که بسیار به آن عشق می ورزید او گذشته از پدر بودن برای من چونان کوهساران اورما بلند قامت و سترگ و زیبا بود و هر وقت که صدایش می زدم پژواک شعر و شور و شعور و عشق به من بر می گشت و بعد سفر ابدی اش انگار که یک کوه از دشت زندگانی ام سفر کرده که جهان من چنین خالی شده….
کوه من گریه نمی کرد و نمی دانستم کوه ها اشک ندارند فرو می ریزند…
رشته کوه تالش قسمتی از قوس کوهستانی است که در حاشیه شمالی ایران و کرانه جنوبی دریاچه کاسپین قرار دارد. این رشته کوه با امتداد البرز به شمال غربی و بالاتر از تنگه سفیدرود دشت های ساحلی جنوب غربی دریای کاسپین را از کوهستان ها و حوضچه های آذربایجان جدا می کند.
بنابراین رشته کوه تالش به مجموعه سلسله کوههای شمال آناتولی و ایران وابسته است که جای بسیار مهمی در جغرافیای انسانی خاور نزدیک دارد .. واژه تالش که در شمال منطقه طالیش یا تولیش هم تلفظ می شود هم برای نامیدن دامنه شرقی رشته کوه و هم قومی به همین اسم به کار می رود . واژه دیگری که در کتب و مکتوبات اداری بسیار بکار برده شده طوالش بوده که جمع عربی تالش است .
که به احتمال زیاد متناظر بر تاریخ گذشته منطقه بوده که در اوایل قرن گذشته منطقه تالش را خمسه یا خمس طوالش می نامیدند که بطور سنتی عبارت بودند از خان نشین های کرگانرود؛ اسالم؛تالش دولاب و شاندرمن و ماسال … در چند دهه گذشته به همت جغرافی دان برجسته تالشی جناب دکتر راهنمائی استاد دانشگاه تهران کوشش های سترگی در رابطه با تحقیق تمدن کهن تالش صورت گرفته که اهم آن شناسائی ۵۷ منطقه باستانی و ثبت آن در میراث فرهنگی می توان نام برد ودر حفاری های صورت گرفته در این مناطق و اشیا کشف شده عمدتا”سفالی در مناطقی مانند آق اولر و اسپید مزگت حکایت از آن دارد که قدمت تمدنی این قوم از ۸ هزار سال نیز فراتر بوده و به روایتی از تحقیقات گسترده و پر دامنه دکتر محمد تقی راهنمائی در رابطه با مرفولوژی منطقه تمدن های مارلیک رودبار گیلان و سیئلک کاشان تمدن هائی بوده اند که از تالش به این مناطق کوچ کرده اند کما اینکه تشابهات زبانی در این مناطق تائید این ادعاست…..
جلگه زیبای آرمیده بر کناره آبی دریای کاسپین و دامنه سبز البرز به حق یکی از زیباترین مناطق ایران ودارای تنوع آب و هوائی حیرت انگیزی است که در تمام فصول سال پذیرای میهمانان بسیاری از سایر مناطق کشور بوده و دارای ارزش سیاحتی ویژه ای است ….